Ook direct een leuke opdracht?

ZZP*er Shannon

Shannon (26) startte dit jaar als ZZP*er bij Bekwamer. “Het bevalt me prima, ik ben echt blij met de ondersteuning die ik van Mike krijg. Sinds april werk ik – naast mijn vaste baan in de peuterzorg – een paar dagen per week bij één van de opdrachtgevers van Bekwamer, in Arnhem. Zij bieden onder andere ondersteuning en zorg aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking. Ik word ingezet in twee woongroepen.” 

Achtergrond

“Oorspronkelijk kom ik uit de kinderopvang, daar werk ik 3 dagen in de week, in loondienst. Na mijn studie Social Work wilde ik echter meer en ik waagde de sprong. Zo kwam ik erachter dat het werk in de gehandicaptenzorg ook goed bij mij past.” Shannon is niet vies van hard werken: “Naast drie dagen per week met peuters, werk ik ook 3 dagen in de gehandicaptenzorg. In de schoolvakanties zelfs 6 dagen per week.” Ze lacht: “Ik vind het zo leuk dat ik niet eens merk dat ik zoveel werk.

De dagelijkse werkzaamheden daar bestaan voornamelijk uit het begeleiden van de bewoners, samen met mijn collega’s (waarvan er 4 ook via Bekwamer werken). We wandelen met hen, we eten samen, maken muziek en in stresssituaties proberen we de spanning weg te halen. Deze mensen hebben behoefte aan structuur en alles wat nieuw is kan stress oproepen. We werken dan ook aan de hand van een vast dagprogramma.” 

Verschillen

“Natuurlijk zijn er verschillen tussen mijn twee banen. Het cognitief gedrag van ‘mijn’ bewoners komt weliswaar overeen met dat van peuters, maar ze hebben een grotere behoefte aan structuur en regelmaat. Ze kennen het dagprogramma dan ook vaak uit hun hoofd. Verder krijg je in de gehandicaptenzorg te maken met problemen die je in de kinderopvang niet meemaakt. Spanningen die bijvoorbeeld kunnen resulteren in agressie of automutilatie. Gelukkig word je goed ingewerkt en begeleid. Fijn is ook dat je meteen meeloopt en uitleg krijgt over alle cliënten.” Ze lacht: “Ik kwam er al snel achter dat ik op een ander niveau moest communiceren. Ik bleek te lief en afwachtend. Mijn cliënten gedijen beter met daadkracht en duidelijkheid.” 

Toekomst

“Vooralsnog kan ik mijn peutergroep niet loslaten, de combinatie past bij wie ik ben. Ik hou namelijk van afwisseling, van verandering. Zo werk ik af en toe – via Bekwamer – eveneens in de ouderenzorg, met mensen met Alzheimer of dementie. Maar wie weet wat de toekomst brengt. In februari start ik met het laatste deel van mijn bachelor studie, met modules over leidinggeven en sociaal functioneren binnen een organisatie. Over 2 jaar hoop ik mijn SKJ registratie te hebben, dan zou ik ook met jeugd mogen werken.” 

Geïnteresseerd in gehandicaptenzorg?

“Als je graag in de gehandicaptenzorg zou willen werken, dan kan ik dat van harte aanbevelen. Het geeft enorm veel voldoening. En laat je vooral niet tegenhouden door de gedachte aan een studie.  

Mocht je je afvragen of Shannon nog wel tijd heeft voor andere leuke dingen: “Ik fitness veel… conditie heb je wel nodig in de zorg. En ik lees graag boeken over zelfontwikkeling. Maar zelfs dan blijft er genoeg tijd over om te luieren op de bank of uit eten te gaan met vriendinnen.”

Selecteer je regio:

Regio's: Zuid-Holland/Noord-Holland Regio's: Gelderland/Brabant/Utrecht