Ook direct een leuke opdracht?

Zwangerschapsverlof in de zorg zonder financiële zorgen

Werken als zwangere zelfstandige in de zorg? En je zwangerschapsverlof goed regelen? Charissa Peijl (24) beviel op 1 januari dit jaar van haar dochter. Ze was aangenaam verrast hoe soepel het ging om haar zwangerschapsverlof financieel goed te regelen met het UWV. 

Charissa werkt als Helpende Plus bij een grote zorginstelling in Wageningen. “Natuurlijk was ik heel blij toen ik ontdekte dat ik zwanger was. Maar ja, hoe moest dat dan met mijn inkomen als zelfstandige? Dat is toch best een dingetje. Via een vriendin hoorde ik dat je ook als zelfstandig ondernemer recht hebt op een zwangerschapsuitkering. En ik was verbaasd hoe simpel het was om alles hiervoor te regelen via de website van het UWV! Dat was echt zo geregeld!”

ZEZ-regeling 
Als je een eigen bedrijf hebt, en zwanger bent, kun je namelijk een zwangerschapsuitkering aanvragen: de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Deze ZEZ-uitkering voor zzp*ers en zelfstandigen duurt minimaal 16 weken. De uitkering gaat in op de dag na je bevalling, en duurt dan minimaal 10 weken. Omdat Charissa een paar weken eerder dan gepland van haar dochter beviel, ging haar uitkering al eerder in. Zonder dat dit overigens gevolgen had voor deze 10 weken. Charissa: “Dat is dan ‘een cadeau’ van het UWV!” 

Extraatje 
Charissa had al vrij snel na de bevalling zin om weer te werken. “Binnen 6 weken ging ik alweer lekker aan de slag. Als zelfstandige mag je zelf bepalen wanneer je stopt met werken voor je bevalling én ook wanneer je weer begint met werken. Als je binnen 10 weken na je bevalling weer begint met werken, loopt je uitkering overigens gewoon door. Je inkomsten worden niet belast en zijn dus een extraatje.” 

Zelf je diensten bepalen
Momenteel werkt Charissa momenteel 2 dagen per week. Samen met haar partner stemt zij haar diensten af, zodat de zorg voor hun dochter goed is geregeld. “Ik ben zo blij dat ik voor mezelf werk en dat ik zelf mijn diensten kan plannen. Ook bijvoorbeeld mijn avonddiensten. Ik zou het echt niet anders meer willen!” 

Goed geregeld
Charissa is blij dat een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen zo goed is geregeld in Nederland. Lachend: “Laat je kinderwens je dus niet weerhouden om zzp*er te worden in de zorg! Of om als zelfstandige in de zorg te blijven werken!”

Selecteer je regio:

Regio's: Zuid-Holland/Noord-Holland Regio's: Gelderland/Brabant/Utrecht