Bekwamer zzp & zorg | voeding en nachtdiensten

Ook direct een leuke opdracht?

Zo kom je jouw nachtdienst beter door

Goede voeding kan een uitdaging zijn als je onregelmatige diensten draait. Hoe zorg je ervoor dat je je tijdens je avond- en nachtdiensten alert en energiek blijft voelen? Maud Bogers is diëtist en personal trainer bij Goed gevoed & Goed getraind. 

Zoveel mogelijk structuur

Maud geeft de volgende tips: “Zorg voor zoveel mogelijk structuur tijdens je avond- en nachtdiensten: in zowel pauzes als eetmomenten. Plan je dag in verschillende eetmomenten: eet om de 5-6 uur een hoofdmaaltijd en daartussen om de 2,5-3 uur een tussendoortje. 

Voorbeeld 

  • Stel je hebt jouw avondmaaltijd om 18.00 uur op. 
  • Neem dan om 21.00 uur een tussendoortje. 
  • Neem om 00.00 uur een grotere hoofdmaaltijd (bijvoorbeeld de hoeveelheid van je ontbijt of lunch)
  • Neem om 03.00 uur weer een tussendoortje
  • Neem om 06.00 uur weer een hoofdmaaltijd. 

Wat werkt voor jou?

“Het gaat er vaak niet om ‘wat’ je eet, maar meer hoe. Dus hoe ga je jouw eetmomenten plannen zodat dit voor jou ook echt werkt? Werk dit voor jezelf uit, en probeer je pauzes hierop te plannen. Ga (als dat kan) even 15-30 minuten zitten om rustig te eten en drinken, en daarna weer aan het werk. Om ook voldoende te drinken tijdens je diensten adviseer ik je om bij elke maaltijd 2 glazen water te drinken”, aldus Maud Bogers. 

Grotere vermoeidheid voorkomen

Dorien Ruikes (health consultant voor bedrijven, spreker, darmtherapeut en leefstijlcoach) heeft de volgende tips om juist grotere vermoeidheid tijdens je nachtdienst te voorkomen: 

  • Eet niet te veel: je spijsverteringsstelsel staat in de nacht op een laag pitje. Grote hoeveelheden voedsel kunnen je maag en darmen dan te veel belasten. Dit kan juist klachten en vermoeidheid in de hand werken. Ook vet eten is niet verstandig: je bent ’s nachts nauwelijks in staat om vet te verteren en dus om te zetten in energie.
  • Kies voeding met minder koolhydraten (wit meel, pasta, brood etc.) en meer eiwitten (ei, vlees, vis, peulvruchten) en groenten. Dus geen koek en snoep etc. De grote hoeveelheid suikers uit zoete snacks of koolhydraatrijke maaltijden zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel als een jojo op en neer gaat, met uiteindelijk grotere vermoeidheid tot gevolg.”

Heel persoonlijk

“Het is daarnaast heel persoonlijk welke voeding goed voor jou is. De status van je verteringssysteem bepaalt welke voedingsmiddelen je goed en minder goed verdraagt. Er kan sprake zijn van voedselintoleranties, allergieën, voorkeur voor koud of warm eten, rauw of gestoomd etc. Dit hangt weer af van je persoonlijke constitutie, maar ook van je PH- waarde, de conditie van je slijmvliezen en de samenstelling van je darmflora”, zo vertelt Dorien. 

Vinger aan de pols

“Voel goed na een maaltijd of deze je energie geeft of dat je juist klachten krijgt als een opgezette buik, hoofdpijn etc. om te ervaren of en hoe je op bepaalde voeding reageert. Uiteraard kun je dit ook laten onderzoeken via bijvoorbeeld een darmtherapeut. Je darmen hebben een directe relatie met je immuunsysteem, hormonen en hersenen. Het wel of niet goed kunnen verteren van voedsel heeft daarmee ook een grote invloed op je humeur, energie en cognitief vermogen.”

Selecteer je regio:

Regio's: Zuid-Holland/Noord-Holland Regio's: Gelderland/Brabant/Utrecht