Ook direct een leuke opdracht?

Gezond blijven ondanks onregelmatig werken

Heb je al dat interessante artikel op onze site gelezen waarin naar voren komt dat ZZP*ers in de zorg verrassend genoeg minder vaak ziek zijn? Nou, er zit een addertje onder het gras. Het draaien van onregelmatige diensten vereist namelijk wel wat extra inspanning om gezond te blijven. Maar wees niet ontmoedigd; met de juiste aanpak is alles te behappen. Lees verder en ontdek hoe je met een paar slimme tips het beste uit je onregelmatige werktijden kunt halen.

‘Rare werktijden’ in plaats van ‘9 tot 5’

Een normale baan van 9 tot 5 sluit vaak aan bij hoe we ons van nature voelen. Maar als je op gekke tijden werkt, zoals ‘s nachts of heel vroeg in de ochtend, kan dat best pittig zijn voor je lichaam en geest. Nadelen bij het draaien van deze diensten zijn problemen met het voedingspatroon, overgewicht en slaaptekort. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen als je op zulke tijden werkt

3 tips van Marjolein

Tip 1: Voed je lichaam goed

Als je onregelmatige diensten draait, kan het een uitdaging zijn om gezond te eten. Maar vergeet niet, je lichaam heeft die vitamines en mineralen hard nodig. Probeer dus ook tijdens die late of vroege uren te kiezen voor voedzame maaltijden en snacks. Een handje noten of een fruitshake kan al een wereld van verschil maken!

Tip 2: Slaap slim

Onrustig slapen of te weinig slapen is een bekend probleem bij onregelmatige werktijden. Zoek naar manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren. Denk aan verduisterende gordijnen, oordopjes of een vast slaapritueel. En ja, dat korte dutje na een nachtdienst kan soms echt wonderen doen.

Tip 3: Aanpassen maar!

Onregelmatig werken vergt nu eenmaal een andere aanpak. Dat betekent niet alleen kijken naar wat je eet of hoe je slaapt, maar je hele leefstijl onder de loep nemen. Misschien is het tijd voor wat meer ontspanning of een nieuwe hobby? Luister naar je lichaam en pas je routine aan waar nodig. Je gezondheid zal je dankbaar zijn!

Deze blog is tot stand gekomen met de hulp van Marjolein van Hesselingen-Dijkhuis. Zij helpt onder andere ZZP*ers met voeding en leefstijl bij onregelmatige werktijden

Meer weten over Marjolein?

Kijk dan op https://www.healthcoachmarjolein.nl/

Selecteer je regio:

Regio's: Zuid-Holland/Noord-Holland Regio's: Gelderland/Brabant/Utrecht