Ook direct een leuke opdracht?

De ongelooflijke veerkracht van Zzp*ers in de zorg.

In de bruisende gezondheidszorg steken Zzp*ers met opmerkelijke veerkracht boven de rest uit. Terwijl verzuimrecords worden gebroken, laten deze zelfstandigen verbazingwekkend lage cijfers zien. Wat is hun geheim?

Ziekteverzuim: loondienst vs Zzp

Het ziekteverzuim laat een opmerkelijk verschil zien tussen vaste medewerkers en Zzp*ers in de zorg. Terwijl vaste medewerkers in 2022 een piek kenden met een verzuim van 8,36%, was dit slechts 3,6% onder Zzp*ers. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Zzp*ers zelfs geen enkele ziektedag had genomen. Opvallende getuigenissen van Zzp*ers benadrukken een verminderde stress en betere werk-privé balans, wat wellicht hun opmerkelijke veerkracht en lage verzuimcijfers verklaart.

Zelfstandigheid als kracht

Zzp*ers in de zorg dragen een unieke pet. Ze zijn niet alleen zorgprofessionals, maar ook hun eigen managers. Deze dubbele rol biedt hen de flexibiliteit om te kiezen wanneer en hoe ze werken. Dit, gecombineerd met de mogelijkheid om de perfecte balans tussen werk en privé te vinden, werkt bevorderend voor hun mentale gezondheid. En zoals de cijfers suggereren, heeft dit een directe invloed op hun lagere verzuimcijfers.

Financiële drijfveren

Een belangrijke kanttekening bij het ondernemerschap is dat ziek zijn direct impact heeft op het inkomen. Zzp*ers krijgen immers niet doorbetaald tijdens ziekte. Het is een krachtige stimulans om gezond te blijven en preventieve maatregelen te nemen. Investeren in gezondheid, zowel fysiek als mentaal, is voor hen geen luxe maar een noodzaak, wat hun opmerkelijke verzuimcijfers kan helpen verklaren.

De kracht van keuzevrijheid

In tegenstelling tot vaste medewerkers hebben Zzp*ers de vrijheid om hun projecten en klanten zorgvuldig te selecteren. Deze keuzevrijheid stelt hen in staat te werken in omgevingen waar ze zich het meest gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Door zichzelf in positieve, ondersteunende scenario’s te plaatsen, kunnen ze stress en burn-out verminderen, wat bijdraagt aan hun verbazingwekkende veerkracht.

Deze blog is tot stand gekomen op basis van het onderzoek van Zzperindezorg.nl.

Lees hier het originele artikel.

Selecteer je regio:

Regio's: Zuid-Holland/Noord-Holland Regio's: Gelderland/Brabant/Utrecht