Bekwamer zzp & zorg | nieuws

Ook direct een leuke opdracht?

Aftrekposten voor zzp*ers in de zorg

Wist je dat 70% van de zzp*ers niet weet welke aftrekposten er zijn en waar je als zzp*er recht op hebt? Dat is zonde! Wij raden je altijd aan je boekhouding en/of belasting te laten verzorgen door een goede boekhouder. Hij – of zij 😉 – heeft deze kennis en zorgt dat alle aftrekposten waar jij recht op hebt worden toegepast. Verzorg jij zelf je aangiftes? Check dan dit blog. 

Doe eerst de ondernemerscheck

Om recht te hebben op de fiscale voordelen voor zzp*ers, is het belangrijk dat de belastingdienst jou voor de inkomstenbelasting ook ziet als ondernemer. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is hiervoor niet genoeg. Weet jij niet zeker of je als ondernemer gezien wordt door de belastingdienst? Doe dan de OndernemersCheck van de belastingdienst.

Zelfstandigenaftrek

Deze aftrekpost ken je misschien wel. Als zelfstandige mag elk jaar een vast bedrag aftrekken van je winst. De voorwaarden voor deze aftrekpost zijn:

  • Je bent een ondernemer voor de inkomstenbelasting
  • Je voldoet aan het urencriterium
  • Je hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt

Startersaftrek

Als startende zzp*er maak je kosten om te starten. In het begin maak je vaak echter nog niet veel omzet. Hiervoor kun je gebruik maken van de startersaftrek, een aftrekpost die je bovenop de zelfstandigenaftrek van je winst af mag trekken. Het bedrag dat je mag aftrekken is €2.123. Voor deze aftrekpost gelden dezelfde voorwaarden als voor de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek mag je drie keer inzetten in de eerste vijf jaar van je als zelfstandige werkt. Je mag zelf kiezen in welke jaren.

MKB-winstvrijstelling

Voor deze vrijstelling hoef je niet aan het urencriterium te voldoen. Dit fiscale voordeel geldt voor alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. De MKB-winstvrijstelling gebruik je nadat je de zelfstandigenaftrek en startersaftrek van je winst hebt afgetrokken. De MKB-winstvrijstelling in 2021 is 14%.

Zakelijke kosten

Als zzp*er in de zorg maak je ook kosten. Deze kosten zullen niet zo hoog zijn als bijvoorbeeld een bedrijf dat ook kantoorruimte huurt. Maar kosten voor bijvoorbeeld zakelijke telefoongesprekken en reiskosten, laptop of telefoon mag je aftrekken van je omzet. Ook bijscholingen en workshops zijn aftrekbaar, zolang ze bedoeld zijn om jouw kennis als zorgprofessional up-to-date te houden. Kosten die hoger zijn dan €450 spreid je over meerdere jaren uit: de periode waarin je van de investering gebruikmaakt. Meer informatie over afschrijven van investeringen vind je op de website van Ik ga starten. Ook is het nog van invloed in hoeverre je de investeringen privé gebruikt. Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Heb je in het kalenderjaar meer dan €2.400 geïnvesteerd in en minder dan €59.170 in 2021? Dan heb je recht op een extra aftrekpost: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. 28 procent van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd, kan je aftrekken. Heb je meer geïnvesteerd? Dan daalt de aftrekpost. Kijk voor de exacte informatie op de website van de Belastingdienst.

Fiscale oudedagsreserve

Als zzp*er moet je zelf voor je pensioen zorgen. Als ondernemer mag je elk jaar een deel van je winst reserveren voor je pensioen. Dit wordt de fiscale oudedagsreserve (FOR) genoemd. Je betaalt over dit bedrag geen belasting. Belasting betaal je pas als je de FOR opneemt.

Aan het gebruik van deze oudedagsreserve zitten wat voorwaarden en kleven ook wat nadelen. Het is belangrijk dat je je goed laat informeren. Je boekhouder kan je hierover alles vertellen. Of check de info over de fiscale oudedagsreserve van de Belastingdienst.

Heffingskortingen

Ook kun je nog gebruik maken van heffingskortingen, die ervoor zorgen dat je minder belasting betaalt. Heffingskortingen zijn geen aftrekposten, omdat je het bedrag niet van je winst aftrekt. In plaats daarvan trek je heffingskortingen direct af van het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Als zzp*er heb je recht op twee heffingskortingen: de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Hoe hoog deze korting voor jou is, hangt af van je inkomen. Meer informatie hierover vind je op ZPP Nederland.

Bekwamer in zorg en bekwamer in je boekhouding. Zorg, zo werkt ‘t!

Selecteer je regio:

Regio's: Zuid-Holland/Noord-Holland Regio's: Gelderland/Brabant/Utrecht