Ook direct een leuke opdracht?

Aanbod voor leden: E-learning Zorg verlenen zonder fysieke overbelasting

Gratis E-learning voor zzp*ers van Bekwamer ZZP & Zorg

Fysieke overbelasting in de zorg is niet nodig. Zeker voor jou als zzp*er in de zorg is het belangrijk om al het werk te kunnen doen, zonder daarbij zelf fysieke klachten te krijgen.

Je hebt als zzp*er veel kennis en waarschijnlijk al veel ervaring. Hoe heeft zich dat in de loop van de tijd ontwikkeld? Ben je op de hoogte van de nieuwste inzichten en alle transfertechnieken die niet alleen goed zijn voor de zorgvrager, maar ook voor jouzelf? 

  • Zet je weleens kracht tijdens zorgverlenen?
  • Hurk of kniel je weleens? (Er zijn goede alternatieven!)
  • Is je werkhouding altijd goed of voel je je rug weleens? Wat is een goede werkhouding?
  • Zet je je eigen lichaam weleens in als hulpmiddel omdat je niet weet hoe het anders kan?

 

Als je op deze paar vragen al ‘ja’ zegt en je wilt fysieke klachten voorkomen of dat bestaande klachten afnemen, dan kunnen diverse trainingsvormen van TRANSFERS beLICHT zinvol zijn: simpele handvatten gaan je helpen om anders naar je werk te kijken èn uit te voeren. 

Je leert grenzen aangeven: wanneer is een werksituatie of transfer nog fysiek veilig en wanneer is het beter om een andere keuze te maken. Wanneer kun je manueel begeleiden en wanneer niet meer. De inzet van het juiste hulpmiddel wordt een logische keuze.

Je kunt je kennis opfrissen en nieuwe inzichten krijgen door een fysieke of online training te volgen, maar ook via de e-learning van TRANSFERS beLICHT (toegang via inlogcode).

E-learning: kennisbank en informatiebron

Het is een bron van praktische informatie over verantwoorde transfertechnieken en overige handelingen zoals ‘steunkousen’. Centraal staan een goede werkhouding, werken binnen de veilige Arbonormen en de haptonomische principes. De e-learning zal jou als zzp-er helpen om verantwoorde keuzes te maken in de uitvoering van de zorg.

Het digitale lesmateriaal bestaat uit fotoverhalen en video’s waarin handelingen en transfer­ mogelijkheden door de zorgvrager en zorgverlener worden uitgevoerd. 

De fotoverhalen zijn voorzien van tekst (lezen en/of luisteren) en de belangrijkste aandachtspunten worden nog eens apart toegelicht en getoond. 

Per module is er een opbouw in de transfermogelijkheden, van de actievere zorgvrager tot en met een zorgvrager die (bijna) niet meer kan meewerken. De zzp*er die op zoek is naar een specifieke transferwijze, kan -passend bij die ene zorgvrager- binnen een module doelgericht ‘insteken’. 

Het complete aanbod lesmateriaal bestaat uit de volgende tien e-learningmodules:

1. Basisprincipes    6. Bedtransfers, verplaatsen binnen de grenzen van het bed
2. Stoeltransfers   7. De gevallen cliënt overeind helpen
3. Bedtransfers, in en uit bed   8. Tilliften
4. Bedtransfers, kantelen   9. Steunkousen aan- en uittrekken
5. Glijzeilen 10. Overige handelingen

Informatie per module

  1. Inleiding

Het kader om gezond en veilig te werken wordt gevormd door drie pijlers: werkhouding, Arbonormen en haptonomie. In deze module: wat houden deze pijlers in en hoe pas je ze toe in het werk. Alle handelingen worden volgens deze principes uitgevoerd.

  • Stoeltransfers

Een overzicht van mogelijkheden om de cliënt te begeleiden met gaan staan en zitten, inclusief het begeleiden met het verzetten van voeten bij wc of bed en inzet van hulpmiddelen.

  • Bedtransfers

Een overzicht van mogelijkheden om de cliënt te begeleiden met in en uit bed komen, van de wat actievere cliënt tot en met de passieve cliënt.

  • Kantelen in bed

Een overzicht van mogelijkheden om de liggende cliënt te begeleiden met het draaien op de zij. Wanneer draai je de cliënt van je af, wanneer naar je toe? Een opbouw in technieken bij de actievere tot en met de passieve cliënt.

  • Glijzeilen

Het glijzeil aanbrengen en weghalen. Het glijzeil is een onmisbaar hulpmiddel om de cliënt te (laten) verplaatsen binnen de grenzen van het bed. Hoe breng je het onder de cliënt aan? Hoe haal je het na de verplaatsing weg, zonder de cliënt daarmee opnieuw te verplaatsen?

  • Verplaatsen in bed

Een overzicht van transfertechnieken om de cliënt zijwaarts en/of hogerop in bed te verplaatsen, zonder en met glijzeil, zowel totaal als lokaal, van de actievere tot en met de passieve cliënt.

  • Tilliften

Deze module gaat over het veilig werken met de actieve tillift (stalift) en de passieve tillift. Wanneer mag je welke lift inzetten, welke tilbanden zijn mogelijk, hoe leg je de tilband aan en hoe verrijd je de tillift. 

  • Gevallen cliënt

Een overzicht van mogelijkheden om de gevallen cliënt fysiek veilig en respectvol te begeleiden tot stand: actief met hulp van een of twee personen of via het luchtmatrasje. De passieve tillift is de laatste optie.

  • Steunkousen

Deze module geeft weer hoe je zonder overbelasting de compressiekous bij de cliënt aan- en uittrekt: kniekous en lieskous, zowel liggend op bed als zittend op de stoel. Inclusief de SlideX, het verplicht aanvullende hulpmiddel (Vilans protocol sinds sept. 2020).

  1. Overige handelingen

Fysieke (over)belasting in de zorg is niet nodig. Deze module laat zien dat bij de passievere cliënt ook ‘kleine’ handelingen op bed niet zwaar hoeven te zijn: been over been leggen bij draaien, hoofdkussen goed leggen, plaatsen en weghalen van kussens onder de benen.

Aanbod speciaal voor zzp*ers Bekwamer

Ben jij lid van Bekwamer ZZP & Zorg? Dan ontvang je binnenkort in je mailbox de toegangslink naar de E-learning

 

Selecteer je regio:

Regio's: Zuid-Holland/Noord-Holland Regio's: Gelderland/Brabant/Utrecht